fredag den 15. marts 2019

Feministisk rundrejse

Vil egentlig godt brygge lidt videre på sidste uges bølge af feminisme. 

For det er jo meget godt med sådan en enkelt årlig kampdag, hvor kvindekampen får masser af opmærksomhed. Men budskaberne er jo lige så vigtige IMELLEM kampdagene.

Desuden ved jeg, at der findes mennesker rundt omkring, som har misforstået. 

En ret så harmdirrende veninde fortalte således i sidste uge, at hun havde hørt en bekendt mene, at kvindekampen i Danmark ikke er så relevant som i andre lande. 

Fordi vi herhjemme jo har FÅET så meget ligestilling.

Og det lyder jo umiddelbart som en smuk, altruistisk gestus. Problemet er bare ...

... AT DET ER DET IKKE.

Det er fandme ikke nogen gestus. 

Vi har ikke FÅET noget som helst.

Den grad af ligestilling, vi har her i Danmark, har kostet en utrættelig, ihærdig indsats fra dygtige, modige, visionære, engagerede, vedholdende kvinder. Især. Og nogle få mænd. Men mest kvinder.

Til gengæld. Med DEN lille detalje på plads. Så ja. Så findes der steder i verden, der er længere fra målet end os.

Jeg vil dedikere en del af Dropsene til at sætte spot på kvindekamp. Både herhjemme og i udlandet.

Og jeg har besluttet at foretage en lille, eksemplarisk rundrejse.


Lad os begynde i Saudi-Arabien

Med Google og Apple som formidlere har saudiarabiske mænd nemlig mulighed for at installere en app på deres mobiler, som kan hjælpe dem til at spore og overvåge kvinder.

App'en Absher giver mænd mulighed for at begrænse deres koners og døtres bevægelsesfrihed. 

Brugerne af app'en kan således se, hvor de kvinder, de ønsker at overvåge, befinder sig, ligesom de får adgang til informationer om flytrafik og andre former for offentlig transport. 

Modstandere af app'en fremfører, at den er forbundet med systemisk diskrimination forankret i en tradition for vold mod kvinder.

Både Google og Apple har imidlertid valgt at ignorere alle indvendinger om brud på menneskerettighederne.


Hvorefter vi suser videre til Argentina

Hvor en lille pige på kun 11 år for nylig blev tvunget til at føde et barn, 23 uger efter hun blev voldtaget af sin bedstemors 65-årige kæreste.

Pigen og hendes mor havde anmodet om en abort, men behandlingen af deres anmodning blev forhalet i ugevis.

Under graviditeten forsøgte pigen to gange at begå selvmord.

I Argentina er abort som udgangspunkt forbudt ved lov.

Og stikker et smut forbi Iran

Her er menneskerettighedsadvokat og kvinderetsforkæmper Nasrin Sotoudeh blevet idømt 33 års fængsel og 148 piskeslag for protest mod tørklædepåbudet i landet.

Ved retssagen var hverken Nasrin Sotoudeh eller hendes advokat angiveligt til stede.

Ifølge Amnesty International er det den hårdeste dom mod en menneskerettighedsforkæmper, som organisationen har dokumenteret i de seneste år. Dommen indikerer, at myndighederne til stadighed øger undertrykkelsen af iranske kvinder.

Og Venezuela

Hvor der er pres på grænserne som følge af, at et anslået antal på tre millioner mennesker forsøger at flygte fra den økonomiske krise i landet.

Ved grænsekonflikter og flygtningekriser som den i Venezuela er kvinder særligt udsatte for seksuelle overgreb, kidnapning og andre former for vold. 

Ofte har de ikke andre muligheder end at prostituere sig for at skaffe mad til familien. Og denne prostitution foregår særligt i militærlejrene, hvor mændene er mere aggressive end andre steder, forlyder det.

For at runde af i Brasilien

Her mister gennemsnitligt fire kvinder livet hver dag som følge af vold i hjemmet.

Faktisk udgør brasilianske kvinder hele 40% af alle kvindelige drabsofre i Sydamerika.

Mange af disse drab bunder i skarpt afgrænsede kønsroller, og problematikken med vold i hjemmet forværres af, at landet ikke kan tilbyde meget hjælp til voldsramte kvinder.

Og således opmuntret

Vil jeg gå på weekend. 

Denne weekend kommer til at byde på hyggelige sociale sammenkomster. Nærmest i kilometermål.

I morgen eftermiddag kommer min søster og min niece for eksempel en tur forbi til vafler og varm kakao. 

Og når de er daffet hjem igen, vil min smukke, genvundne og meget nære veninde bimle an med en flaske rødvin under armen til en lille pludder. Hende har jeg savnet big time, men det ved du, hvis du læser med her på bloggen.

I morgen aften: velsignet alenehed. For min søster vil bortføre mit sidste hjemmeboende barn til en overnatning. Og DET bliver skønt. Ikke, at jeg ikke bryder mig om at være sammen med mit barn. For hun er sød og dejlig, og jeg elsker hende højt. Men jeg sætter OGSÅ pris på mit eget uforstyrrede selskab 😉

Og jeg SKAL vitterlig nyde min alenehed, for allerede søndag går det atter løs med socialisering. Denne gang hjemme hos min mor, som byder på frokost til mig, min bror og svigerinde og min søster og svoger med børn.

Vil til sidst benytte lejligheden til at ønske dig, kære bloglæser, en henførende weekend. Og opfordre dig til at reflektere over kontrasterne mellem din egen virkelighed og dem, jeg har skitseret ovenfor på min rundrejse.

Det er nemlig sundt!

Take care 💜
Ingen kommentarer:

Send en kommentar